Ton van Loon 25 jaar organist van de Kruiskerk

22 november 2015

Ton van Loon uit Nieuwerkerk a/d IJssel is deze maand 25 jaar organist in de Kruiskerk in Waddinxveen. In de middagdienst van zondag 22 november is aandacht gegeven aan dit heuglijke feit.

Het begon allemaal toen Ton werd gevraagd te spelen op de trouwdienst van Rick en Dianne van der Eijk in 1990. Ton was toen 20 jaar en de orgelcommissie, bestaande uit Cor Voorberg, Tineke van de Eijk en dhr. Dröge sr., greep de gelegenheid aan om hem te vragen in het vervolg ook in de kerkdiensten te begeleiden. Dat deed hij vanaf dat moment onafgebroken, in het begin zelfs twee keer per zondag. Al met al heeft hij zo'n 1200 (!!) speelbeurten vervuld in die 25 jaar. Hij is hier vaak met zijn vrouw en/of kinderen, dus die hebben intussen ook heel wat diensten in de Kruiskerk meegemaakt.

Twee gebeurtenissen uit die 25 jaar zijn het vermelden waard. Samen met Gerrit Immerzeel, één van onze andere organisten, heeft Ton de uitzenddienst van Johan en Marijke Plug begeleid op het orgel van de Sint Jan in Gouda op 13 november 2011. Daarbij hoorde ook dat ze samen op dat orgel mochten oefenen.

Verder is het een keer gebeurd dat Ton een insluiper heeft betrapt. Tijdens de preek zag hij vanaf de orgelgalerij dat er iemand de hal was binnengekomen, en er vandoor ging met buisjes collectemunten. Ton is toen naar beneden gerend, en heeft de dief achtervolgd richting het Burgemeester Warnaarplantsoen. Dat was dermate intimiderend dat de insluiper de munten liet vallen. Ton heeft toen de munten bij elkaar geschraapt, en ze na de dienst keurig afgeleverd bij de koster.

We kennen Ton als een toegewijd, enthousiast een betrouwbaar organist. We hopen nog veel jaren van zijn spel te genieten. Namens de gemeenteleden van de Kruiskerk willen we Ton hartelijk danken voor de afgelopen 25 jaren!

Fotogalerij