Intochtslied 25 oktober

Inge Slings

24 oktober 2015

Herfst – een jaargetijde met een wat droevige sfeer. Prachtige herfstdagen zijn fijn, verkleurend blad is mooi, maar verder? We hebben het over ‘de herfst van het leven’ en over ‘een herfstige sfeer’. Daarin klinkt door: het loopt op z’n eind, of: het is koud, somber - tijd om terug te blikken, in een warm hoekje weg te kruipen. ’t Is weer voorbij, die mooie zomer…

Je kunt er ook anders naar kijken. ‘Met elk blad dat valt, valt meer licht op de aarde, komt meer uitzicht vrij’, dichtte Jaap Zijlstra. Dat gedicht – Herfst heet het kortweg – staat in het liedboek op dezelfde pagina als het lied van de maand oktober, ‘Het jaar neigt zich tot stille groet’ (LB 712). Gedicht en lied benadrukken dat de herfst niet het seizoen is van de aflopende zaak, maar het seizoen van tot rust komen. Een stille groet na maanden van uitbundigheid, groei en oogst. In de herfsttijd zegt het jaar: ‘God is goed’.

Alleen: wij mensen zijn te klein, wij trekken ons zo graag terug in ons eigen veilige hoekje, doen alsof de opbrengst van het jaar vanzelfsprekend van ons is en sluiten de gordijnen. Soms worden we wakker geschud. Een snelweg vol met mensen, komend van ver en op zoek naar een leefbare wereld. Een klein jochie, voor altijd gestrand, voor altijd 3.

Laat je in de herfst niet in slaap sussen, in een zelf gecreëerd warm nest. Dank God voor zijn goedheid. Dank hem voor overvloed, en weet dat dank niet alleen om woorden maar evengoed om daden vraagt.

Daarnaast is NLB 712 ook een sprekend lied op deze avondmaalszondag.

O geef Heer, dat de hand toch doet
wat wordt beleden met de mond,
en niet meer neemt, maar voluit geeft
aan alle mensen in de nood,
zoals Gijzelf u in de dood
hebt uitgedeeld, o brood dat leeft.

De melodie is onbekend, maar niet heel moeilijk. Hij is hier alvast te beluisteren:

Met toestemming en deels aangepast overgenomen van Steunpunt Liturgie